06-53749686 mail@gabycc.nl
Als we leidinggeven, managen en coachen combineren dan krijgt leiderschap praktisch gestalte. Mijn mening is dan ook: ‘ een goede leider is in de eerste plaats in staat om zichzelf goed te leiden”.

Wat is dan inspirerend?

Leiding geven is vooral effectief communiceren met anderen. Bij het ontwikkelen van inspirerend leiderschap is reflectie en actie aan onszelf te werken de belangrijkste sleutels. Anderen zijn daarbij een belangrijke bron van waardevolle kennis, ervaringen en voorbeelden. Het is een vorm van zelfsturing, een vorm van persoonlijke, innerlijke, intieme en intensieve ontwikkeling.

We hebben daar onszelf voor nodig maar ook een visie en een doel. Inspirerend leiderschap is alleen mogelijk en nuttig als we de innerlijke resultaten uiterlijk kunnen realiseren. Deze resultaten zetten we om in effectief gedrag door ze toe te passen en te toetsen.

Welk talent voor leiderschap?

Je ontwikkelen vraagt talenten voor het communiceren met anderen. Allereerst moet jij je bewust zijn dat jij de enige persoon bent die dit kan doen.. Je bent zelf je allerbeste leider en je bent ertoe in staat als je diepere inzichten krijgt vanuit de psychologie over mensenkennis en zelfkennis. Inzicht in jezelf krijg je door dagelijks te reflecteren op je ervaringen, je gevoelens en je gedachten. Kies ervoor jezelf te leiden en ga uit van de talenten die je bezit. De beste leiders in deze wereld gaan bij het ontwikkelen van talenten van zichzelf uit. Er zijn wat vooronderstellingen:

  1. De talenten van ieder mens zijn uniek en duurzaam.
  2. De sterke kanten van de mens bieden de meeste ruimte voor groei en ontwikkeling.
  3. Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor de eigen ontwikkeling.

Neem dus volledig verantwoording voor je eigen ontwikkeling. Voor alles waarover je droomt, denkt en doet. Laat tijd, dingen , mensen en issues voor wat het zijn als je er geen invloed op hebt en er dus niets aan kunt doen.

Wat is Inspirerend gedrag?

Inspiratie is niet iets dat we krijgen, het is wat we met onze gedragingen meegeven, het is een bezieling. Dat betekent dat we moeten zorgen dat we te allen tijden verbonden moeten blijven met onszelf, met onze spirituele essentie.

 

Welke kenmerken zien we dan?

Het is eenvoudig gezegd: ‘ Worden wie je bent en doen waarvoor je geschikt bent’. Dat betekent dat we trouw moeten zijn aan onszelf. Dat maakt een mens authentiek. Denk aan een aantal bekende inspirerende leiders zoals Albert Einstein, Goethe, Abraham Lincoln etc. We zien bij hen 4 kenmerken:

 

  1. Natuurlijke kenmerken
  2. Emotionele kenmerken
  3. Rationele kenmerken
  4. Spirituele kenmerken.

Natuurlijke kenmerken van een inspirerend leider

We zien bij de Natuurlijke kenmerken van de leider dat hij/zij een voortdurende spontaniteit hebben, vitaliteit en frisheid uitstralen. Ze plezier, ontzag en bewondering erg waarderen. Niet verzadigd zijn of verveeld. Op een natuurlijke wijze vol vertrouwenzeker en onconventioneel zijn. Een enorm gevoel van toewijding verbonden is met het werk.

 

Emotionele kenmerken van een inspirerend leider

Deze kenmerken komen tot uiting in het karakter: verdraagt en aanvaardt alle mensen, ongeachte sociale klasse, opleidingsniveau en religie etc.  Heeft gevoel voor humor. Psychologische gezondheid wordt bevorderd door het vermogen om te liefhebben en geliefd te worden. Ook is een van de kenmerken dat er een diep gevoel van sympathie en genegenheid is naar anderen en streeft naar intermenselijke relaties en is in staat tot diepere vriendschap. Heeft echte belangstelling en is betrokken.

Rationele kenmerken van een inspirerend leider

Deze kenmerken zijn vooral zichtbaar door de doelmatige waarneming en bezit creativiteit. Heeft behoefte aan privacy en onafhankelijkheid. Ook kenmerkt deze leider dat hij/zij zich graag terugtrekt. Heeft geen andere mensen nodig om zichzelf te vermaken. Vindt doelen belangrijker dan middelen.

Spirituele kenmerken van een inspirerend leider

Deze mens bezit kenmerken van eenheid, staat sterk en tolerant tegenover tekortkomingen van anderen. Staat open voor mystiek en of piekervaringen.. Neigt er toe mystiek, poëtisch en religieus te zijn en reageert op schoonheid. Wordt eerder door zichzelf geleid dan door anderen.

Na deze kenmerken van de ideale mens, komen we even terug met de beide benen op de vloer. Laat het duidelijk zijn dat bovenstaande kenmerken ideale kenmerken zijn. Er bestaan geen volmaakte mensen. . Er zijn wel mensen die goed zijn en zelfs ook groots: scheppers, zieners, bezielden. Dat geeft hoop voor de toekomst van de mens en persoonlijke ontwikkeling. Ieder mens heeft natuurlijk ook zijn schaduwkanten. Op welk punt vind jij jezelf verre van ideaal? En welke bovenstaande kenmerken herken jij bij jezelf? Welke kun je meer ontplooien?

 

.

Waarmee kan ik je helpen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website geven. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.