06-53749686 mail@gabycc.nl

Onze Ik-jes

In ons hoofd, onze gedachten kom je veel ik-jes tegen. Ik noem het ik-jes omdat we al deze rollen/ personages zijn van ons ego. Vaak zijn er meerdere ikjes die in ons hoofd de leiding nemen. Je kunt ze onderverdelen in ondersteunende en destructieve ik-jes.

Herken jij deze ik-jes ook? Welke herken jij en of mis je in het rijtje?

Moeder
Rechter
Beoordelaar
Rebel
Susser
Stoer
Voorzichtige
Controleur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Bange kind
 • Ondeugende kind
 • Het gekwetste kind
 • Saboteur
 • Perfectionist
 • Liefdevolle
 • Slachtoffer
 • Dader
 • Kampioen
 • Criticus

Stel dat jij in totaal de bus bent en jouw ik-jes zitten allemaal in de bus, wie zit er  aan het stuur in welke situatie? Kijk zelf eens welke ik-jes er in jouw bus zitten. Schrijf ze eens op en verdeel ze dan eens in ondersteunende en destructieve ik-jes.

Laten we ons eens buigen over onze criticus en saboteur.

Die zijn ontstaan vanuit het overlevingsmechanisme. Iedereen heeft deze.
Als we nog in het overlevingsmechanisme zitten nemen vaak de innerlijke criticus en de saboteur het van je over. Die zitten dan aan het stuur en dat kan veel problemen geven, vooral als je niet meer hoeft te overleven.

Het zijn oude patronen die je nog niet hebt leren transformeren.
We hoeven niet het kind met het badwater weg te gooien, want ook in deze overlevingsmechanisme heb je kwaliteiten ontwikkelt.
Maar hoe zorg je er nu voor dat deze vóór jou gaan werken in plaats van tegen.

Het kan zijn dat je merkt dat jouw criticus erg actief wordt als je bij jezelf nagaat en gaat voelen wat je veranderd zou willen zien in jouw leven. Jouw criticus wil namelijk geen verandering, het wil niet dat je naar het gevoel gaat.
Je ego wil dat jij in het oude blijft hangen, dat je het opgeeft en niet groeit en veranderd.
Want dan verliest dat deel van het ego, zijn of haar bestaansrecht.

Hoe kun je je innerlijke criticus onderscheiden?

Je kunt onderscheid maken tussen de ikken in je hoofd.
Veel mensen voelen zich  hiermee onbewust geïdentificeerd.
Maar dat ben je niet, dat heb je, dat voel. Maar je bent er wel gewend aan geraakt, het is vertrouwd.

Het gaat hierom dat je je bewust wordt van deze processen die zich in jou afspelen, dat je dit steeds beter door krijgt. Hierdoor wordt je leven zo veel gemakkelijker en voel je je weer vrij!

Deze innerlijke criticus kan alleen maar oordelen op datgene wat jij tot nu toe in je leven hebt meegemaakt.
Hij of zij creëert ook een comfortzone, zodra jij je buiten de gebaande banen begeeft komt de innerlijke criticus naar boven en begint negatief tegen je te praten: 

“Dat kun jij niet! 

Dat moet jij niet doen! 

Anderen zijn altijd beter dan jou! 

Jij bent (nog) niet goed genoeg om aan die nieuwe baan te beginnen!
Jij hebt nog niet genoeg geleerd om dit of dat te doen, of dit is ook een sterke: anderen zijn veel beter dan jou!” etc. etc.

Dit Ik-je, deze innerlijke criticus zorgt ervoor dat jij geen stappen zet in je leven, je niet door kan groeien. Deze stem neemt letterlijk jouw leven over. Dat levert altijd een rot gevoel op, je vertrouwen in jezelf wordt beetje bij beetje afgebroken.

Wat kun je doen?

Wat heel belangrijk is om te doen is om deze stem te bedanken.
Ja, ik hoor je al zeggen. .
Bedanken??
Toch werkt het, deze stem is jou namelijk heel lang van dienst geweest als beschermingsmechanisme, heeft jou geholpen om in bepaalde situaties in jouw verleden jou te helpen overleven! En als deze stem zomaar bedankt wordt, zal deze gaan protesteren en zelfs boos worden.
Je bedankt hem of haar, respectvol en je zegt dat je hem of haar hebt gehoord, maar dat jij nu de leiding overneemt. Dat de criticus in deze nieuwe situatie niet nodig is om jou te beschermen.
Word nooit, maar dan ook nooit boos of kwaad op deze stem, want dan zal hij of zij daar nog bozer om worden en je word langzaam gek van het geschreeuw in je hoofd.
Al je energie gaat daar naar toe en je gaat je er dan weer mee identificeren en komt met jezelf in conflict.

Hoe neem de leiding over jezelf terug?

 1. Leg  je hand op je hart en adem daar goed en langzaam naar toe om weer in je lichaam te komen. Zo kom je weer in contact met de liefde in je hart en je wordt ook rustiger hiervan. Als je verbonden bent met jezelf, komt dat ook relaties (van je ik-jes) ten goede.
 2. Bedank je criticus voor dat hij/zij je altijd wilt beschermen.
 3. Vertel hem/ haar dat hij/zij jou nu niet hoeft te beschermen tegen falen.
 4. Vraag hem/haar om achterin jouw bus te gaan zitten op een plek die je niet echt kan te zien vanuit de achteruitrij-spiegel.

Zet een van jouw ondersteunende ik-jes aan het stuur en bedank!

Liefs Gaby

 

 

Waarmee kan ik je helpen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website geven. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.